Volg ons:

Blog

7 Japanse wijsheden

Laat je inspireren door de Japanse cultuur. Meer richting in je leven, meer rust of jezelf gelukkiger voelen? Deze 7 Japanse wijsheden zijn een openbaring. De kunst van het loslaten, de schoonheid van imperfectie en jezelf niet vergelijken met anderen. Waarschijnlijk zijn het wijsheden die je jezelf vaker verteld. Toch fijn om ze op een rijtje te hebben, dit zijn ze alle 7.

1. Ikigai
Ontdek je doel in het leven kies iets wat past bij je talenten, passies en de behoeftes in de wereld. Als je een doel hebt zal je leven meer richting krijgen en kan je meer focus toepassen.

2. Shikita ga nai
Laat los wat je niet kan veranderen. Erken dat sommige dingen niet te controleren zijn. Laat het los en focus op de dingen die je wel kan veranderen. Dit zorgt ervoor dat er minder dingen in je hoofd spelen en je meer rust kan ervaren.

3. Wabi-sabi
Vind de schoonheid in imperfectie. Niet alles in het leven is perfect. In plaats van dat je streeft naar perfectie, vind het geluk in imperfecties en dingen die je leven uniek maken. Denk bijvoorbeeld aan met je gezin aan tafel zitten met lekker eten of een middag relaxen op het strand. Lees hier meer over waarom de zee zo rustgevend werkt.

4. Gaman
Behoud je waardigheid tijdens pittige tijden. Laat emotionele volwassenheid en zelfbeheersing zien, zelfs als je op de proef wordt gesteld. Onthoud om geduld te hebben, heb begrip en veerkracht. Dit zal op de lange termijn voor meer rust zorgen. Ook krijg je vertrouwen in het feit dat je pittige situaties goed aankan.

5. Oubaitori
Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen heeft een unieke levensloop en paden. Het is belangrijk om je te richten op je eigen vooruitgang in plaats van jezelf te meten met anderen. Wanneer je jezelf vergelijkt kost dit een hoop energie, er is namelijk altijd wel iemand die het beter of slechter doet.

6. Kaizen
Probeer altijd alle facetten in het leven te verbeteren. Denk aan lichaamsbeweging, werk en relaties. Gezondheid gaat voorop en gezondheid is in alle facetten in het leven te verbeteren. Doe dit stapje voor stapje en vooral op een manier waar jij je goed bij voelt.

7. Shu-Ha-Ri
Wanneer de student er klaar voor is zal de leraar opdagen. Het is een manier om een nieuwe gewoonte of vaardigheid aan te leren. Gebruik deze Japanse wijsheden als je je meer wilt verdiepen in iets voor bijvoorbeeld je werk of een nieuwe skill wilt leren. Dit zijn 3 fasen om kennis te verwerven.
Shu: Leer de basis door lessen te volgen van een mentor die is waar jij wilt zijn.
Ha: Ga experimenteren, leer van je mentor en integreer wat je geleerd hebt in de praktijk.
Ri: Deze fase focust op het innoveren en het toepassen van wat je geleerd hebt op verschillende situaties.

 

Geschreven door: Sabine Gaastra

Foto’s door: @Karin_Cijsouw

 

Download gerust de afdrukbare versie van het blog over de zee.

Bericht delen:

Gerelateerde berichten

Ook in de wintermaanden heeft het strand van Castricum aan Zee zijn eigen charme. Ontdek hier vijf geweldige manieren om in januari optimaal van dit betoverende stukje natuur te genieten. 1. Betoverende ...

Het is weer die tijd van het jaar waarin de lucht gevuld is met vreugde en liefde, waar families samenkomen en harten worden verwarmd. Te midden van de fonkelende lichtjes en feestelijke ...

Ergens tussen het zachte zand en de eindeloze horizon wordt een nieuwe oase van rust gecreëerd: onze prachtige strandhuisjes. Een prachtige toevoeging aan onze kustlijn, deze huisjes belichamen de essentie van ontspanning, ...