Naar Boven
Hero image Strandhotel en Strandpaviljoen Zoomers in Noordhollands Duinreservaat bij Castricum aan Zee

Blog

  /  Blog   /  7 Japanse wijsheden

7 Japanse wijsheden

Laat je inspireren door de Japanse cultuur. Meer richting in je leven, meer rust of jezelf gelukkiger voelen? Deze 7 Japanse wijsheden zijn een openbaring. De kunst van het loslaten, de schoonheid van imperfectie en jezelf niet vergelijken met anderen. Waarschijnlijk zijn het wijsheden die je jezelf vaker verteld. Toch fijn om ze op een rijtje te hebben, dit zijn ze alle 7.

1. Ikigai
Ontdek je doel in het leven kies iets wat past bij je talenten, passies en de behoeftes in de wereld. Als je een doel hebt zal je leven meer richting krijgen en kan je meer focus toepassen.

2. Shikita ga nai
Laat los wat je niet kan veranderen. Erken dat sommige dingen niet te controleren zijn. Laat het los en focus op de dingen die je wel kan veranderen. Dit zorgt ervoor dat er minder dingen in je hoofd spelen en je meer rust kan ervaren.

3. Wabi-sabi
Vind de schoonheid in imperfectie. Niet alles in het leven is perfect. In plaats van dat je streeft naar perfectie, vind het geluk in imperfecties en dingen die je leven uniek maken. Denk bijvoorbeeld aan met je gezin aan tafel zitten met lekker eten of een middag relaxen op het strand. Lees hier meer over waarom de zee zo rustgevend werkt.

4. Gaman
Behoud je waardigheid tijdens pittige tijden. Laat emotionele volwassenheid en zelfbeheersing zien, zelfs als je op de proef wordt gesteld. Onthoud om geduld te hebben, heb begrip en veerkracht. Dit zal op de lange termijn voor meer rust zorgen. Ook krijg je vertrouwen in het feit dat je pittige situaties goed aankan.

5. Oubaitori
Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen heeft een unieke levensloop en paden. Het is belangrijk om je te richten op je eigen vooruitgang in plaats van jezelf te meten met anderen. Wanneer je jezelf vergelijkt kost dit een hoop energie, er is namelijk altijd wel iemand die het beter of slechter doet.

6. Kaizen
Probeer altijd alle facetten in het leven te verbeteren. Denk aan lichaamsbeweging, werk en relaties. Gezondheid gaat voorop en gezondheid is in alle facetten in het leven te verbeteren. Doe dit stapje voor stapje en vooral op een manier waar jij je goed bij voelt.

7. Shu-Ha-Ri
Wanneer de student er klaar voor is zal de leraar opdagen. Het is een manier om een nieuwe gewoonte of vaardigheid aan te leren. Gebruik deze Japanse wijsheden als je je meer wilt verdiepen in iets voor bijvoorbeeld je werk of een nieuwe skill wilt leren. Dit zijn 3 fasen om kennis te verwerven.
Shu: Leer de basis door lessen te volgen van een mentor die is waar jij wilt zijn.
Ha: Ga experimenteren, leer van je mentor en integreer wat je geleerd hebt in de praktijk.
Ri: Deze fase focust op het innoveren en het toepassen van wat je geleerd hebt op verschillende situaties.

 

Geschreven door: Sabine Gaastra

Foto’s door: @Karin_Cijsouw

 

Download gerust de afdrukbare versie van het blog over de zee.

 

Oh, en wil je geen blog meer missen? Schrijf je hier in voor onze maandelijkse emailupdate:

 

Genieten | Vertragen | Verbinden

Schelp strand Castricum aan Zee bij Strandhotel en paviljoen Zoomers

TELL ME MORE

Make a splash with WaveRide, designed for everyone passionate about all things surfing.

156-677-124-442-2887
info@wordpress.com
184 Main Collins Street Victoria 8007
Follow Us: